Systemisch werken

 

Veel van onze normen, waarden en overtuigingen vinden hun oorsprong in de familie waarin we zijn opgegroeid. Deze uiten zich in ons gedrag naar huidige relaties, zowel privé als op het werk. De methode van Bert Hellinger, de grondlegger van het systemisch werken, maakt verstoorde verhoudingen in het systeem zichtbaar. Door te werken met opstellingen komen belangrijke thema's en patronen naar boven, waarin leden van de groep, families of organisaties, verstrikt kunnen raken: de dynamiek is uit balans. Onbewust neemt iemand dan de plaats van een ander uit het systeem in om deze dynamiek te herstellen. Dat kan zich uiten in een verstoord functioneren. Bekende thema's zijn bij voorbeeld:

 

  • een last dragen voor een ander uit het systeem
  • de taken van iemand anders in het systeem vervullen
  • een uitgestoten of verzwegen persoon uit het systeem volgen

Het doel van systemisch werk is het evenwicht in het systeem herstellen en het voortbestaan ervan veilig te stellen. Bij het werken met opstellingen gelden drie basisprincipes:

 

  • iedereen heeft recht op een plek in het systeem
  • elke plek heeft zijn eigen rangorde ten opzichte van andere plekken
  • geven en nemen moeten in balans zijn met elkaar

Individuele opstellingen

In de individuele counselling en coaching werk ik met poppetjes en visualisatie.

Stap voor stap maakt u met figuren uw eigen opstelling; door het verplaatsen worden mogelijke verstrikkingen en problemen waarneembaar. Vervolgens kijken we naar wat u nodig heeft om de juiste plek te vinden en de balans in het familie- of gezinssysteem te herstellen.

Visualisatie is een creatieve manier van denken, waarbij u een persoon of situatie visueel in gedachten neemt. Door in beelden te denken komt vanuit de eerste gedachte vaak al een mogelijke oplossing; van daaruit werken we samen verder.

 

''Liefde en deemoed zijn nodig. De counsellor verandert niets, hij brengt alleen de werkelijkheid aan het licht. Dat kan verandering brengen.'' Bert Hellinger

ACOS Counselling - Coaching - Communicatie   Kapelweg 18   1906 EB Limmen  T: 072-5053955  F: 072-5053160  E: info@acos-ccc.nl

Disclaimer & Algemene voorwaarden